Akupunktur Vægttab

Vægttab burde i virkeligheden kaldes “Weight Control ‘, da det ikke blot handler om at tabe sig, men om at få styr på sin vægt og vedligeholde denne. Det er et mangesidet problem, og et godt program omfatter kost, motion og stressreduktionsteknikker. Kinesisk akupressur og fordøjelsesfremmende støtteøvelser er også nyttige redskaber i kampen for et vægttab.

Akupunktur er et supplement til at opnå vægtkontrol. Det er ikke et universal- eller vidundermiddel til behandling af overvægt, men akupunktur er effektiv til at gøre det lettere at tabe sig og vedligeholde dette vægttab, hvis patienten er villig til at ændre sin livsstil. Den nøjagtige mekanisme, hvorved akupunktur virker er ukendt, men vi ved, at akupunkturnåle indsat i specifikke punkter på kroppen og i øret frigiver endorfiner, som har en beroligende og afslappende effekt, der gør det nemmere at håndtere stress, frustration og angst, som er faktorer, der kan udløse overspisning. Endorfiner påvirker også fordøjelsessystemet og de hormonelle systemer, så akupunktur kan hjælpe med at genoprette balancen i organsystemer, der kører for hurtigt – eller i dette tilfælde for langsomt – altså stofskiftet og viljestyrken.

Akupunktur behandling

For at akupunktøren kan bestemme, hvilke punkter der er rigtige for dig, skal du først komme ind til en konsultation for at drøfte dit bestemte mønster af overspisning. Akupunktøren vil tjekke din puls for at kunne skelne den generelle tilstand af din energi fra energien i din mave. Du vil også få kigget på om din tunge har revner eller afskalning.  Dit maveområde vil også blive tjekket for hævelser eller en mistænkelig gul eller tyk hvid belægning, der kan tyde på generende varme eller kulde i maven og vil give nogle fingerpeg om, hvorfor du er blevet overvægtig.

Akupunkturpunkterne

Med ovenstående oplysninger, vil akupunktøren udtænke en behandlingsprotokol indeholdende en kombination af øre- og kropspunkter.

Kineserne udviklede systemet af øreakupunktur for mange år siden, men en franskmand ved navn Nogier har opdaget mange flere punkter på øret. Disse punkter vedrører den vestlige medicin, såsom punkter kaldet “Adrenal ”, ”Hypofyse”, ”FSH”, ”Æggestok ”,” thyreoidea” osv.

Auricular (øre) punkter for vægttab.

Mouth – den impulsive spiser, der også kan ryge og tale en masse

Mave – den person, der spiser selvom han er mæt

Hungry – til almindelig appetitkontrol

Lunge – fødevarernarkomaner og folk der elsker chokolade og slik

Shenmen – et beroligende punkt der kontrollerer angst, vrede, frustration, usikkerhed

Hormonforstyrrende – til væskeophobning, kan forårsage vægtøgning

Binyre og Æggestok – hvis vægtøgning skyldes overgangsalderen eller PMS

Milt – for ubalancer og hormonelle forstyrrelser

Nyre – til væskeophobning, nervesystem og hormonelle ubalancer

Thyroid – til langsom metabolisme

Den praktiserende læge vælger to eller flere af disse punkter til hver behandling, afhængig af patientens problem og personlighedsprofil med hensyn til overspisning.

Akupunktøren kan anvende elektrostimulation på nogle af disse punkter for at øge endorfinfrigivelsen og stimulere stofskiftet. Nålene ville blive holdt på plads i 30- 45 minutter, derefter fjernes nålene og øre-TAC’er med lim på eller ørehæfteklammer placeres i de samme pletter på øret for at fortsætte stimulationen mellem behandlingerne.

Måden, det virker på, er som følger: når patienten føler trang til at spise, kan patienten give et lille pres på punktet i øret, eller gnide det frem og tilbage i 20 sekunder. Denne type akupressur stimulerer punktet, og der sker en mild endorfinudgivelse, patienten  slapper af og kan genvinde sin viljestyrke og modstå fristelsen til at spise.

Patienten fjerner TAC’erne hjemme efter tre dage og smider dem væk, eller tager dem ud tidligere, hvis der er nogen irritation eller noget ubehag.

Det er en god idé også at fjerne sig fra det sted, hvor man normalt fristes til at spise, fx- sit køkken.

Behandlingsplan

Antallet af akupunkturbehandlinger, der er nødvendige, afhænger af patientens mål for at tabe sig, den hastighed, hvormed de ønsker at tabe, og deres vilje til at holde vægten nede. Hvis overspisningen er voldsom, er en behandling hver dag i de fem første dage hensigtsmæssigt og kan derefter aftage den anden uge til hver anden dag og den tredje uge til hver tredje dag. For den gennemsnitlige patient, der ønsker at tabe 2-5 kg, er en behandling hver tredje dag eller to gange om ugen, indtil de når deres mål, passende. Derefter vil det være optimalt med en boosterbehandling hver anden uge. Efter et par boosterbehandlinger, vil patienten og den praktiserende læge gensidigt beslutte, hvornår de skal afslutte de hyppige behandlinger og derefter kan tilstræbe at mødes cirka fire gange om året.

 

Kostvejledning og livsstilsændringer

Som det blev nævnt tidligere, omfatter et godt vægttabsprogram kostvejledning og motion samt en forpligtelse til permanente livsstilsændringer.  Akupunktøren kan hjælpe med kostvejledning og sammen med patienten aftale en kostplan, som patienten kan leve med og vedligeholde på lang sigt.  Med denne type af et kostprogram, kan patienten undgå pit-fald af yo-yo slankekure eller tendensen til at tabe sig og derefter genvinde vægten.

Andre vigtige redskaber, der kan støtte vægttab er stressreduktionsteknikker og en moderat motionsplan.  Akupunktøren kan foreslå forskellige stressreduktionsmetoder, der kan omfatte åndedrætsøvelser, tai chi, yoga, meditation eller biofeedback. Eftersom målet med vægtprogrammet ikke kun er vægttab, men opretholdelsen af dette tab,  er dety selvfølgelig bedst at vælge et  øvelsesprogram, som patienten kan lide. Patienten kan prøve at starte på et program, der omfatter rask gang tre gange om ugen i 40 minutter. Efter et par uger, når udholdenheden øges, kan patienten prøve at gå fem gange om ugen. Herefter kan tilføjes mere aerob motion som løbebånd, trappemaskine, aerobic eller cykling. Også moderat vægttræning opbygger muskelmassen og hjælper med at reducere kropsfedt samt styrke og opbygge knoglemasse og reducere risikoen for knogleskørhed.

 

Urtemedicin og kosttilskud

Næste vigtige tiltag er et godt individualiseret ernæringstilskudsprogram, fordi alle har en anderledes metabolisme og forskellige behov for næringsstoffer. Dette vil indeholde vitaminer, mineraler, urter antioxidanter, fytokemikalier og ernæringsmidler. Disse vil understøtte kostprogrammet og afbalancere blodsukkeret til at hjælpe med at give kroppen styrke og energi til at opretholde den sunde livsstil, som han / hun har påbegyndt.

Mange kost- og appetitundertrykkendeprodukter er tilgængelige på markedet. Et meget effektivt og sikkert gammelt kinesisk produkt for fordøjelsen,  kommer i en behagelig smag; tyggetablet wafer, kaldet BAO HE WAN. Ingredienserne er:

Shan Zha (Fructus crataegi) –promotes fordøjelse af kød og fedt; opløser ophobet mad

Shen Qu (Medicated surdej) – fordøjer alkohol, ris og eddike og opløser ophobet mad

Forges Zi (Semen Raphani) – fordøjer stivelse (hvede og brød)

Ban Xia (Pinellia), Chen Pi (mandarin skræl), og Fu Ling (Poria Cocos) – løsner fugt og fødevarerophobninger

Lian Qiao (Fructus Forsythiae) – fjerner mavevarme, der kan komme som følge af akkumulerede fødevarer, der udtørrer fordøjelsessystemets væsker

Når denne berømte urteopskrift er drukket som te, kan andre urter (fx kardemomme eller manolia bark)tilsættes, hvis der er gas eller oppustethed.

Hvis forstoppelse er et problem kan et blidt afføringsmiddel som Semen pruni eller Huo Ma Ren anvendes. En vigtig lære fra kinesisk medicin er imidlertid at diagnosticere ordentligt og behandle patienten med de korrekte urter for ikke forstyrre kropsvæsker eller elektrolytbalancen. Madophobning kan skyldes maveonde, hvorved den praktiserende læge kan tilføje andre urter, såsom Codonopsis, for at genoprette mavens energi, så maden kan passere ordentligt gennem fordøjelseskanalen.

Vejrtrækning og abdominaløvelser

Mens patienten er i gang med at tabe sig, er det en god idé at indarbejde en række af øvelser med dybe vejrtrækning og abdominale øvelser, der udnytter akupunkturmeridianerne eller energilinjer på kroppen for at stimulere afslapning og fordøjelse. Hvis patienten praktiserer dyb abdominal vejrtrækning, mens hun ligger ned i et par minutter om morgenen før hun står op, vil hun ikke kun optage mere ilt, men vil stimulere mave, milt, nyre og reproduktive energilinjer, der alle er placeret på midten af torsoen. Fordøjelsen vil blive forbedret, og alle disse organer vil fungere mere effektivt. Man vil også starte dagen med mere energi og klarhed.

En anden metode til at stimulere de samme organer i maveregion er den abdominale fingertrykmassage, der følger retningen af tyktarmen. Denne massage kan også udføres i sengen om morgenen og om aftenen og vil blidt stimulere alle de punkter på den centrale torso og vil ikke kun fremme ordentlig fordøjelse, men vil fremme homeostase eller harmonisk afvejning af de hormonelle og endokrine systemer i kroppen.