Akupunktur mod hovedpine (Migræne)

Den smerte som hovedpine- og migræneramte oplever kan påvirke alle aspekter af deres liv. Akupunktur kan være en god kur mod disse lidelser uden de bivirkninger som receptpligtige og over-the-counter medicin kan forårsage. Akupunktur og kinesisk urtemedicin er i tusinder af år blevet brugt til lindring af hovedpine og migræne, samt behandling af de bagvedliggende årsager, og er en bredt accepteret form for behandling for hovedpine i vores samfund. Der er akupunktører, der specialiserer sig i behandling af hovedpine og migræne og kan hjælpe dig med at administrere dine smerter ved hjælp af akupunktur og kinesiske urter alene eller som del af et omfattende behandlingsprogram.

Diagnose med traditionel kinesisk medicin

Traditionel kinesisk medicin ser ikke på migræne og tilbagevendende hovedpine som et isoleret syndrom der er ens for alle der lider af det. I stedet søger den at behandle de specifikke symptomer, der er unikke for hver enkelt person. Hertil bruges en bred vifte af teknikker såsom akupunktur, kinesiske urter, TUI-na massage, og energiske øvelser for at genoprette de ubalancer der måtte findes i kroppen. Derfor vil din diagnose og behandling afhænge af en række variabler: Er det hovedpine bag øjnene og templer, eller er det placeret mere på toppen af dit hoved? Hvornår forekommer din hovedpine, nat, morgen, efter at have spist? Synes du, at et kold kompres eller et mørkt rum kan afhjælpe nogle af dine smerter? Kan du beskrive smerten som konstant og dunkende eller skarp og stikkende?

Hvordan akupunktur virker

De ovenstående spørgsmål vil bidrage til at skabe et klart billede af årsagen til lidelserne. Ud fra dem kan din akupunktør oprette en behandlingsplan specielt til dig.

Det grundlæggende fundament for orientalsk medicin er en livsenergi kaldet Qi (udtales chee). Denne energi strømmer gennem kroppen i kanaler kendt som meridianer, der forbinder alle vores vigtige organer. Ifølge kinesisk medicinsk teori opstår sygdomme, når den cykliske strøm af Qi i meridianerne kommer i ubalance. Akupunktur stimulerer specifikke punkter på overfladen af huden, hvorved der sker forskellige biokemiske og fysiologiske ændringer i meridianerne.

Akupunktur-behandling

Akupunkturpunkter til behandling af gigt findes over hele kroppen, og ikke kun direkte over det berørte område. Under akupunkturbehandling indsættes små nåle langs dine ben, arme, skuldre, og måske endda i din storetå!

Nogle mennesker kan virke bange for akupunkturnåle. Nålene er dog så tynde, at flere akupunkturnåle kan gå ind i midten af en kanyle. Nogle mennesker oplever lejlighedsvis et øjebliks ubehag, når nålen trænger ind i huden, men når nålene er på plads slapper de fleste mennesker af og flere falder endda i søvn under behandlingen.

Længde, antal og hyppighed af behandlinger vil variere. Typisk varer behandlinger fra fem til 30 minutter og gentages en eller to gange om ugen. Nogle symptomer er lettet efter første behandling, mens mere alvorlige eller kroniske lidelser ofte kræver flere behandlinger.

Undersøgelser om Akupunktur og hovedpine

Siden begyndelsen af halvfjerdserne har undersøgelser rundt om i verden vist at akupunktur er en effektiv behandling for migræne og hovedpine. Nylige undersøgelser viser meget positive resultater:

I en undersøgelse, offentliggjort i juni 2003 udstedt af Medicinsk Akupunktur, fandt lægerne, at akupunktur kan være med til at reducere hyppigheden og smertegraden af forekomsten af hovedpine og kan føre til en formindsket brug af medicin. Det blev konkluderet at Akupunktur kan bruges til at give vedvarende lindring af hovedpine og stimulerer adrenal cortisol til at støtte i ophørende kortikosteroider.

En klinisk observation, der blev offentliggjort i 2002-udgaven af Journal of Traditionel Chinese Medicin, undersøgte brugen af akupunktur i hovedbunden ved forskellige typer af hovedpine. Resultaterne af denne undersøgelse viste, at 98% af patienterne der blev behandlet med akupunktur i hovedbunden ingen hovedpine, eller kun lejlighedsvis oplevede mild hovedpine i de første seks måneder efter behandlingen.

I en undersøgelse offentliggjort i december nummeret af Cephalalgia 1999, vurderede videnskabsmænd effektiviteten af akupunktur i behandlingen af migræne og tilbagevendende hovedpine ved systematisk at gennemgå 22 randomiserede, kontrollerede forsøg. I alt 1.042 patienter blev undersøgt. Det blev konstateret, at hovedpine- og migræneramte oplevede signifikante forbedringer ved akupunkturbehandling ifht. de patienter som ikke modtog behandling.