Akupunktur og Gigt

Gigt er en af de mest udbredte lidelser i Europa og er en af de hyppigste årsager til invaliditet.
Ifølge EU Center for Disease Control and Prevention er hver femte dansker berørt af lidelsen. For de fleste kan gigtsmerter og betændelse ikke undgås, pga. kroppens naturlige aldringsproces. Størstedelen af de over 50-årige viser tegn på ledgigt der stammer fra naturlig degenerering. Heldigvis kan gigt ofte behandles og holdes i skak med akupunktur og orientalsk medicin.

Hvad er Gigt?
Gigt er ikke bare en let diagnosticerbar sygdom, det er en kompleks lidelse, der omfatter mere end 100 forskellige betingelser og kan påvirke folk i alle stadier af livet. To af de mest almindelige former er slidgigt og leddegigt. Selvom disse 2 former for gigt har meget forskellige årsager og virkninger på kroppen, opleves de ofte begge som ledsmerter.

Slidgigt (OA) er den mest udbredte form for gigt i EU, der berører en anslået 21 millioner voksne. OA begynder med opdelingen af ledbrusk, hvilket resulterer i smerter og stivhed.
OA påvirker normalt leddene i fingre, knæ, hofter og ryg – kroppens andre led, som håndled, albuer, skuldre og ankler er berørt mindre hyppigt. Arbejdsrelaterede skader af trivielt fysisk arbejde og fysiske traumer kan bidrage til udviklingen af OA. Der er fx stor risiko for at udvikle OA i knæet, hvis du har et anstrengende job der kræver at der knæles meget.

Reumatoid gigt (RA) kan påvirke mange forskellige led og i nogle tilfælde endda andre dele af kroppen, som blodet, lungerne, og hjertet. Betændelse i led kaldes synovium og kan forårsage smerte, stivhed, hævelse, varme og rødme. De berørte led kan også miste deres form, hvilket resulterer i tab af den normale bevægelighed.

Diagnosticering og behandling af Gigt med Akupunktur og orientalsk medicin
Ifølge kinesisk medicinsk teori opstår gigt når strømmen af Qi i meridianerne bliver blokeret. Denne blokering kaldes, “bi-type” smerter og kan behandles med en kombination af akupunktur og / eller kinesiske urter.

Akupunktur og Orientalsk Medicin har vist sig at være yderst effektiv til behandling af smerte og inflammation i forbindelse med alle typer af gigt. De akupunkturpunkter og krydderurter, der anvendes afhænger af om blokaden af Qi (gigt) er forårsaget af patogenet vind, kulde, fugt eller fugtig varme.

Traditionel kinesisk medicin anerkender ikke gigt som et særligt syndrom. I stedet har den til formål at behandle specifikke symptomer, der er unikke for hver person. Dertil bruges en række forskellige teknikker såsom akupunktur, kinesiske urter, livsstil/kostanbefalinger og energiske øvelser til at genoprette de ubalancer der måtte være i kroppen. 10 forskellige patienter med gigt ville således hver skulle have deres unik tilpassede behandling med forskellige akupunkturpunkter, forskellige urter og forskellige livsstils- og kostanbefalinger.

Akupunkturbehandling af gigt
Akupunkturpunkter til behandling af gigt findes over hele kroppen, og ikke kun direkte over det berørte område. Under akupunkturbehandling indsættes små nåle langs dine ben, arme, skuldre, og måske endda i din lille tå!
Nogle mennesker kan virke bange for akupunkturnåle. Nålene er dog så tynde, at flere akupunkturnåle kan gå ind i midten af en kanyle. Nogle mennesker oplever lejlighedsvis et øjebliks ubehag, når nålen trænger ind i huden, men når nålene er på plads slapper de fleste mennesker af og flere falder endda i søvn under behandlingen.
Længde, antal og hyppighed af behandlinger vil variere. Typisk varer behandlinger fra fem til 30 minutter og gentages en eller to gange om ugen. Nogle symptomer er lettet efter første behandling, mens mere alvorlige eller kroniske lidelser ofte kræver flere behandlinger.

Undersøgelser om Akupunktur og Gigt
Flere undersøgelser har vist, at akupunktur kan hjælpe folk med gigt og beslægtede auto-immune sygdomme.
I et skandinavisk studie kunne 25 procent af en gruppe gigtpatienter, som skulle have haft foretaget knæoperationer, aflyse deres operationer efter akupunkturbehandling. I undersøgelsen sammenligner forskere akupunktur med råd og motion til behandling af slidgigt i hoften. De 32 patienter, der ventede på en totalhofteoperation var opdelt i to grupper. Én gruppe fik en 10-minutters og fem 25-minutters sessioner af akupunktur, og den anden gruppe modtog rådgivning og hofteøvelser over en 6-ugers periode.
Patienterne blev vurderet for smerte og funktionsdygtighed. Patienterne i akupunkturgruppen viste signifikante forbedringer, mens der i den gruppe, der modtog rådgivning og øvelsesterapi, ikke kunne ses væsentlige ændringer. Resultaterne af denne undersøgelse viser, at akupunktur er mere effektiv end gode råd og motion til behandling af slidgigt i hoften. En anden undersøgelse foretaget på University of Maryland viste, at ældre gigtpatienter med smerter i knæet forbedrede sig væsentligt, efter at de havde modtaget akupunkturbehandling.